Literaire actualiteit

10/10/2016

Hallo iedereen. In dit blog bericht ga ik het hebben over het nieuwe boek van Dimitri Verhulst, in het kader van de eerste literaire actualiteit opdracht.
Ik heb gekozen voor een artikel uit het weekblad Humo. Het stond vermeld bij de boeken recensies. Het gaat over het nieuwe boek van Dimitri Verhulst. Hij is de schrijver van o.a. De Helaasheid der Dingen, wat ook later verfilmd werd. Dit boek neemt een heel andere toon aan en speelt zich af in Sofia ten tijden van de Sovjet-Unie en het communisme. Het gaat over een weduwe: Liliya van 71 jaar die haar man, een schrijver, is verloren na zijn strijd tegen de regels die het communisme legde op de persvrijheid. Haar gevecht en opstand tegen dit fenomeen word omschreven en zo wordt ook duidelijk weergegeven hoe het geweest moet zijn om in die tijd te leven en schrijven. Ze komt op voor ale diegene die de strijd al verloren hebben of nog zullen moeten strijden. Dit boek is dan ook een ode aan al diegene die hier nog de last van meedragen en/of heel geïntrigeerd zijn door dit harde politieke thema. Desondanks komt er ook nog veel humor aan te pas, zoals we Dimitri Verhulst kennen neemt hij geen blad voor de mond en legt hiermee dan ook de link naar zijn durf en spelen met de vrijheid van meningsuiting.

“Ze rookte als een verbrandingsoven en schepte er genoegen in haar hond uit te laten op het kerkhof, waar het inmiddels vol lag met dokters die haar ooit op de gevaren van de sigaret hadden gewezen. Niet-rokers sterven gezonder.”

Tot de volgende!
Nath

Post a Comment

Latest Instagrams

© Nathalie Van Hauwe. Design by Fearne.